Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:46'da güncellendi)

Rusya'nın Ukrayna sınırları içerisinde isyancılara askeri operasyon konusunda yardım için bini aşkın asker yolladığına dair delillerin ortaya çıkmasının ardından, Ruble değer kaybederken, Micex Endeksi'nden gerileme yaşandı.

Rusya'da Micex Endeksi yüzde 1.7 kayıp yaşarken ruble bütün para birimleri karşısında zayıfladı ve Mart'ta Kırım krizinin başladığı zamanlardaki en düşük seviyelere indi. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 12:53'te 1,998.22 puan oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 0.7 düşüşle kapatırken, altın yüzde 0.6 değer kazandı. 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 15 ayın düşüğüne geriledi.

Rus yanlısı isyancıların saldırılarını 'işgal' olarak niteleyen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, gelişmeler üzerine güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı. Ukrayna kriziyle ilgili açıklama yapan NATO, Rusya ordusunun Ukrayna sınırları içerisindeki isyancıların saldırılarının idaresini üstlendiğini tespit ettiklerini belirtti. NATO'nun uydu fotoğrafları sayesinde edindiği bilgilere göre, bini aşkın Rusya askeri, Ukrayna sınırları içerisindeki operasyonda isyancılara hem mühimmat desteği sağladı hem de askeri destek verdi.

Fransa Devlet Başkanı François Hollande " Rusya kurallara uymadığı takdirde 21. yüzyılın kabul gören bir gücü olmayı hedefleyemez" diye konuşurken, Almanya Başbakanı Merkel " bundan sonra yaptırımlarımızın siyasi yönünü öne çıkartmamız gerekebilir" şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki ise Ukrayna'dan gelen yoğun çatışma haberleri ile ilgili " bu saldırılar Donetsk ve Luhansk'ta Rusya tarafından yönetilen bir karşı saldırıya işaret ediyor" dedi.

(20:46'da güncellendi)