Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmaların sakin bölgelere yayılmasının ardından Rusya’nın ayrılıkçıların genel karşı saldırılarını yönetiyor olabileceğine açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki son dönemde yaşanan çatışmalarla ilgili açıklanan rapora referans vererek Washington’da yaptığı konuşma, “Bu ihlaller, Rusya tarafından yönlendirilen karşı saldırıların Donetsk ve Luhansk’e ilerlediğine işaret ediyor” ifadesini kullandı.

Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitry Peskov, “Bu bilgi gerçekle bağdaşmıyor” dedi.

Ukrayna’da yaşanan şiddet olayları, Putin’in Ukraynalı mevkidaşı Petro Poroşenko’yla buluşarak görüşmelerin politik bir çözüme ilerliğini dile getirmesinin ardından artış gösterdi ve daha geniş bir alana yayıldı. Kiev’deki hükümet, Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre şu ana kadar 2.000’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmaların Azak denizi kıyılarına sıçrayarak yeni bir cephe açıldığını belirtti.

Washington’da bulunan Eurasia Group analistlerinden Alex Brideau, “Diplomatik bir çözüm veya sürekli barışın sağlanması için ihtimaller şu ana için düşük görünüyor. Tarafların uzlaşmaya yönelik güçlü bir istekleri yok. Çatışmalar artarak “donuk bir anlaşmazlığa” doğru ilerliyor” yorumunda bulundu.