Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri yeni hisse satışlarının fonları var olan hisselerden uzaklaştıracağı endişesiyle gösterge endeksin 3 haftanın en düşüğüne gerilemesi ile değer kaybediyor.

Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech Co. ve China Minmetals Rare Erath Co., en az yüzde 1.1 gerileyerek madde üreticisi şirketlerindeki düşüşleri hızlandırdı. Çin’in en büyük ikinci baijiu likörü  üreticisi Wuliangye Yibin Co., ilk yarı karının düşmesinin ardından yüzde 2 değer kaybına uğradı. Sanayi gelirlerindeki büyüme Haziran ayındaki 17.9’dan Temmuz ayında 13.5’e geriledi. Guanghui Energy Co., hükümetin şirkete ham petrol ithalatı onayı vermesinin ardından yükselmesi ile enerji şirketlerinden ralliye öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.4 gerileyerek 2,200.25 puana düştü. Endeks, 8 Ağustos’tan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Altı şirket ilk halka arzlarının bugün gerçekleştirirken, iki şirket de yarın yapacak. Shanghai Securities News’ün haberine göre, 10 şirketin halka arzı 800 milyar yuanı (130 milyar dolar) bulacak.

Şanghay’daki WEST China Securities Co. analistlerinden Wei Wei, “Piyasadaki asıl endişe bu hafta yaşanacak halka arzlar ve yatırımcılar halka arzların fonları çekim etkisinden kaçınmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek 2,314.72 puan oldu. Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 0.2 düştü. Bloomberg Çin-ABD Hisse Senedi Endeksi, dün yüzde 0.2 geriledi.