Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:44'te güncellendi)

Brent petrolü, Ukrayne ve Rusya arasındaki gerilimin yeniden tırmanmasının enerji kaynaklarını tehdit edebileceği endişeleri ile, 2 haftanın en yüksek kapanış fiyatına yaklaşıyor. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) New York'ta yükseliyor.

Brent petrolü Londra'da yüzde 0.3 yükseldi. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 'Rus işgali' diye nitelediği Rus yanlısı isyancıların çatışmaların şiddetini artırarak kazanımlar edindiği hadiselere karşıbir güvenlik toplantısı çağrısında bulundu. Irak'ta Kürt peşmerge birlikleri Ain Zala ve Batma petrol sahalarını geri aldı.
Amsterdam'daki ABN Amro Bank NV enerji ekonomisti Hans van Cleef " jeopolitik gerilim etkili oluyor. Fiyatlar artmayabilir, ancak gerilemeyecekleri kesin" dedi.

Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise, ICE Futures Europe Borsasında Londra saati ile 13:09'da, 35 sent yükselerek 103.07 dolardan fiyatlanıyor. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 gün ortalamasının yüzde 27 altında seyrediyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 8.97 dolar olurken, bu fark dün 8.84 dolardan günü tamamlamıştı.

Ekim vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde, 18 sent kadar yükselişle 94.06 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 2 sent artarak son bir haftanın en yükseği olan 93.88 dolara ulaşmıştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 55 üzerinde seyretti. Fiyatlar bu yıl yüzde 4.4 geriledi.

(16:44'te güncellendi)