Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin’in sanayi karının yavaşlaması ve ABD’nin ekonomik genişleme verisini açıklanması öncesinde 1 haftanın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor.

Bakır, 21 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından bugün Londra’da yatay seyrediyor. Çin’de sanayi şirketlerinin kar büyümesi Haziran ayındaki 17.9’dan 7 ay içindeki en hızlı şekilde Temmuz ayında 13.5’e geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler,  ABD ekonomisinin genişleme hızının ikinci çeyrekte geçtiğimiz ayın ilk tahmininden fazla bir değişiklik göstermeyeceği yönünde tahminde bulunuyor. Fransa’da fabrika güveni 13 ayın düşüğüne gerilerken, Almanya’da Tüketici Güveni beklentilerin üzerinde düştü.

Tokyo’da bulunan Fujitomi Co. analistlerinden Kazuhiko Saito, “Piyasa, verilen Çin ve Avrupa ekonomilerinin sağlıklı olmadığını göstermesi ile karışırken, ABD yatırımcıların ilerleme sinyalleri gördükleri tek yer haline geldi” ifadelerini kullandı.

Üç ay vadeli bakır kontratları Londra Metal Borsası’nda, yüzde 0.2 yükselip düşmesinin ardından Tokyo saati ile 11:02’de ton başına 7,031.50 dolardan işlem gördü. Fiyatlar Ağustos’ta yüzde 1.2 aşağıda ve Nisan ayından bu yana ilk aylık kayba hazırlanıyor.

Aralık vadeli bakır kontratları New York’ta pound başına 3.2015 dolar seviyesinde yatay seyrediyor. Ekim vadeli bakır kontratları Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda yüzde 0.3 gerileyerek ton başına 50,310 yuandan (8,190 dolar) işlem gördü.

LME’de kurşun ve çinko düşerken, kalay yükseldi. Nikel ve alüminyum büyük bir değişiklik göstermedi.