Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alibaba Group Holding Ltd., ABD'deki ilk halka arz öncesinde Amazon.com Inc. ve EBay Inc.'in bir karışımı olarak tanımlanıyor. Ancak Alibaba, geçtiğimiz çeyrekte bu iki şirketin toplamından daha fazla kar etmiş durumda.

Çin'in en bü yük e-ticaret işletmesi olan Alibaba'nın faaaliyet karı, ikinci çeyrekte 1.1 milyar dolara tırmanırken, bu rakam Amazon ve EBay'in toplam karından yüzde 42 daha fazla. Tek seferlik kalemler de dahil olduğunda, Alibaba'nın net karı bu iki rakibinin iki katından fazla bir düzeye ulaşıyor.

Hong Kong merkezli Arete Research Service LLP'nin analistlerinden Li Muzhi, "Alibaba hala yüksek oranda bir para kazanma potansiyeline sahip, bunun da nedeni mobil platformları. Alibaba EBay'den daha fazla yükseldi ve ayrıca satıcı ve alıcı arasında köprü olmaktansa kendi 'firmadan tüketiciye' sistemleri mevcut" ifadelerini kullandı.

Alibaba'nın net karı neredeyse üçe katlanarak 1.99 milyar dolara ulaşırken, şirket bunda UCWeb Inc. ve OneTouch'daki hisselerinin elde ettiği kazançların desteği olduğunu bildirdi.

Alibaba ilk halka arzdaki hisse fiyatlarını açıklamaya hazırlanıyor. Bloomberg tarafından derlenen ankete katılan 11 analistin ortalama tahmini, hisse satışı sonrasında şirketin 187 milyar dolar değere ulaşabileceği yönünde.

Bloomberg verilerine göre EBay ve Amazon'un toplam piyasa değeri 226 milyar dolar seviyesinde.