Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(18:35'te güncellendi)

Yurtiçi piyasalarda içerde ve dışarda yoğun veri takvimi ile yeni kabineye ilişkin haber ve açıklamalar takip ediliyor. BIST 100 dış ticaret açığının beklenenden daha az olduğunu gösteren veri sonrasında alıcılı seyrederken, Ukrayna kaynaklı gelişmelerin de etkisiyle ikinci seansta düşüş yaşıyor. Türk Lirası ise dünkü kapanış seviyelerinde yatay seyrediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 62. Hükümeti kurma görevi verdiği Ahmet Davutoğlu, bugün yeni kabineyi açıkladı. Numan Kurtulmuş, Bülent Arınç, Ali Babacan ve Yalçın Akdoğan Başbakan Yardımcıları olurken, yeni Dışişleri Bakanı Mevlüd Çavuşoğlu oldu. Beşir Atalay, Hayati Yazıcı ve Emrullah İşler kabinede yer almayan isimler olurken, Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Nurettin Canikli ve Volkan Bozkır yeni kabine üyeleri oldu.

Temmuz ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı yüzde 34.8 azaldı ve 6 milyar 460 milyon dolara geriledi. Buna göre, ihracat Temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.6 arttı ve 13 milyar 403 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat yüzde 13.5 azalarak 19 milyar 863 milyon dolar oldu.

ABD'de dün açıklanan 2. çeyrek GSYH, bekleyen konut satışları ve haftalık işsizlik başvuruları beklentilerden iyi gelirken, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimin tırmanabileceğine ilişkin tedirginlikler piyasaları negatif etkiledi.

Dün güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ilk seansı yükselişle kapatmasının ardından, Ukrayna'ya ilişkin tedirginliklerin artmasıyla ikinci seansta en düşük 80,254.58 puana kadar geriledi. Ukrayna'nın Güneydoğusunda stratejik konumda bulunan Novoazovsk şehrinin, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altına girdiği haberlerinin yanında, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Rusya'nın ülkesine asker gönderdiği iddiası Rus rublesi başta olmak üzere gelişen ülke para birimlerinde sert düşüşlere neden olurken, borsalarda da satışları beraberinde getirdi.

BIST 100 endeksi, dünü önceki gün kapanışa göre 370.31 puanlık yükselişle 80,837.71 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0.46 değer kazanırken, toplam işlem hacmi 2.5 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 0.75, holding endeksi yüzde 0.56 yükselirken, yüzde 4.38 ile günün en fazla kazandıran sektör endeksi ise, yüzde 9.13 artış kaydeden Beşiktaş Futbol AŞ'nin etkisiyle spor endeksi oldu.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili, "Dünya kamuoyunda Rus birliklerinin Ukrayna sınırına girdiği yönünde haberler var. Bunların hepsini topladığımızda Rusya'nın askeri müdahalede bulunduğunu çıkarabiliriz" dedi. Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili dün ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştüğünü hatırlattı.

-Piyasalarda ikinci seansta satışlar yoğunlaştı

BIST 100 endeksi, güne önceki kapanışa göre 171.98 puanlık yükselişle 81,009.69 puandan başladı.

Dış ticaret verisinin beklentilerden iyi gelmesi sonrasında alımlar artarken, endeks bugün en yüksek 81,611.46 puana yükseldi. Daha sonra özellikle Rusya'daki gerginliğin etkisi ve kar satışları ile endeks yönünü aşağı çevirdi.

BIST 100 endeksi, haftayı dünkü kapanışa göre 524,77 puanlık düşüşle 80.312,94 puandan tamamladı.

Piyasa güne 8 milyar 805.2 milyon lira eksi rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 12 milyar 925.4 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün, 5 Eylül vadeli ve 24 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu.

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan Ünlü & Co. Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Murat Gülkan, "Yurtiçi dinamikleri ile ilgili bir rahatlama söz konusu. PPK açıklamalarına bakacak olursak, bizim de uzun zamandır sözünü ettiğimiz bir konunun, enflasyonun tekrar birinci sırada olduğunu görüyoruz çünkü ciddi bir enflasyon sorunumuz var. Faizlerin son dönemdeki düşüş bahsettiğimiz rahatlama ile ilgili ve kalıcı bir düşüş için önündeki en büyük engel enflasyon. Ayrıca düşün kalıcı olması için Avrupa Merkez Bankası'ndan önümüzdeki hafta QE gibi, ek tedbirler gibi daha sert genişlemeci adımlar atması etkili olabilir, bu durum ilgiyi devam ettirecektir" yorumunu yaptı.

Dün jeopolitik gerginliğin tırmanması ile gelişen ülke para birimlerindeki düşüşe Türk Lirası da katılırken, Dolar/TL dün 2.1542'den 2.1618'e tırmandı. Kur bugün ticaret açığının beklentiden daha iyi gelmesi sonrasında yükselirken, daha sonra dünkü kapanış seviyelerine geri döndü ve saat 18:34 itibarıyla 2.1623'ten alıcı buluyor.

Euro/TL ise dün 2.8426'dan 2.8501'e yükselirken, bugün aynı dakikalarda yüzde 0,25 gerileyerek  2.8429 seviyesinde.

ING Bank Sabit Getirili Menkul Kıymetler Müdürü Ozan Akgül ise, BloombergHT.com'a yaptığı yorumda, "Bugün sabah saatlerinden itibaren kabinenin açıklanacağı ve kabinedeki isimlerin ekonomi için olumlu olduğu görüşleriyle, kısa vadelilerde akşam kapanışlara göre 12 baz puan (9.17'den 9.05 bileşik faiz seviyelerine), uzunlarda ise 6-7 baz puanlık (9.21'lerden 9.15 bileşik faiz seviyelerine) alımlar gördük. Kabine beklendiği gibi açıklandıktan sonra kar satışlarının ve Rusya tarafındaki gerginliklerin etkili olduğunu görüyoruz. Hafta sonu gelecek siyasi haberleri ve jeopolitik gerginlikleri yakından takip ediyor olacağız. Pazartesi günü ABD piyasalarında tatil olduğu için hafta sonu gelişmelerinin Salı günü fiyatlanacağını düşünüyoruz" dedi.

(18:35'te güncellendi)