Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, ekonomistlerin Euro Bölgesi tüketici fiyatlarındaki artışın bu ay yavaşladığını göstermesini bekledikleri veri öncesinde 7 haftalık düşüşe ilerleyerek 10 yıldan uzun bir sürenin en uzun kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor.

Euro 16 önemli para biriminin 1’i hariç tümü karşısında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin 4 Eylül’deki toplantısı öncesinde aylık düşüşe ilerliyor. AMB Başkanı Mario Draghi’nin 22 Ağustos’ta Euro Bölgesi enflasyon beklentilerinin düştüğünü açıklamasıyla parasal genişlemeye gidileceği spekülasyonları alevlendi. Yen, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin güvenli varlıklara talebi artırması ile bir haftanın en yükseğine yüzde 0.2 uzaklıkta işlem gördü. Yeni Zelanda doları, iş dünyası güveninin gerilemesi ile zayıfladı.

Tokyo’da bulunan Ueda Harlow Ltd. analistlerinden Tomohito Katagiri, “Piyasa tüketici fiyatları endeksine odaklanıyor. Avrupa’da enflasyon yavaşlarsa, euro gelecek hafta parasal genişleme açıklanacağı beklentileri ile düşüşe devam edecek” dedi.

Euro dolar karşısında büyük bir değişiklik göstermeyerek Londra saati ile 07.38’de 1.3164 dolar seviyesinde yatay seyrediyor. Euro bu hafta yüzde 0.6 gerileyerek Aralık 1999’dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Euro 31 Temmuz’da yüzde 1.7 kaybederek ikinci aylık kayba ilerliyor.

Yen dolar karşısında, 109.78 seviyesinde durağan seyrediyor. Dün 103.56 yen ile dolar karşısında 22 Ağustos’tan bu yana en güçlü seviyeyi görmüştü. Yen bu hafta yüzde 0.2 oranında yükseliş sağladı. Yen euro karşısında ise New York’ta 136.73 yenden 136.63 yen seviyesine geldi ve bu hafta yüzde 0.7’lik kazanca ilerliyor.