Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi enflasyonunun Ağustos ayında yavaşlaması ve işsizlik oranının rekora yakın seviyesini koruması Avrupa Merkez (AMB) üzerindeki parasal genişleme baskısını artırdı.

Avrupa Birliği İstatistik Kurumu’nun Lüksemburg’ta yaptığı açıklama göre tüketici fiyatları, Temmuz ayındaki 0.4’lük yükselişin ardından bir önceki yıla göre Ağustos ayında yüzde 0.3 artış kaydetti. Bölge enflasyonun Ağustos ayı artışı Ekim 2009’dan bu yana en zayıf oranda ve Bloomberg News anketine katılan ekonomist beklentilerini karşılar nitelikte. Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi işsizlik oranı Temmuz ayında yüzde 11.5 ile bir değişiklik göstermedi.

Açıklanan veriler AMB’nin gelecek hafta yapacağı toplantı öncesinde teşviklerin artacağı beklentilerini yükseltti. AMB Başkanı Mario Draghi’nin fiyatlar üzerindeki düşen yatırımcı iddialarını işaret etmesi hedeflenen yüzde 2’lik Euro Bölgesi enflasyonunu canlandırmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için parasal genişlemeye ihtiyaç olup olmadığı tartışmasını kıvılcımlandırdı.

Aberdeen Asset Management yatırım yöneticilerinden Luke Bartholomew, “Veriler, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuyla ilgili olumsuz göstergelerin artığına işaret ediyor. Her gen ayda deflasyona biraz daha yaklaşıyoruz” dedi.