Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya göndermeyi planladıkları ikinci yardım paketini demir yolu ile ulaştıracaklarını söyledi.

Rusya Birinci Kanalı'na açıklamalarda bulunan Putin, 26 Ağustos'da Minsk'te Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile gerçekleşen görüşmesini "çok iyi ve yeterince açık" olarak nitelendirdi. Putin, "Petro Alekseyeviç (Poroşenko) diyalog kurulabilecek bir kişi. Ancak tabii ki anlaştığımız her şeyin gerçek hayata yansımasını isterim" dedi.

Poroşenko ile görüşmelerinde Ukrayna'ya gönderilmesi planlanan yardım konvoyunu konuştuklarını belirten Putin, "O Rusya'nın yaptığı şeyi anlayışla karşılıyor. Bu konuda Kiev ile orta yolu bulmamız gerektiğini düşünüyorum. İnsanların ihtiyaç duyduğu malzemeleri demir yolu ile göndereceğiz. Bu, Poroşenko'nun fikriydi, ben de kabul ettim" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği 280 tırdan oluşan ilk parti yardım konvoyunda, 400 ton tahıl, 100 ton şeker, 62 ton çocuk maması, 54 ton tıbbi malzeme ve ilaç, 12 bin uyku tulumu ve farklı kapasitelerde 69 elektrik üretim ünitesi yer almıştı. Rusya'nın "yardım konvoyu" adı altında ülkeye silah sokacağı endişesiyle bir süre tırların ülkeye girişine izin verilmemişti.

Öte yandan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve İşviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, "Rusya'nın Ukrayna'ya askeri teçhizat ve personel gönderdiği" iddialarının tüm yönleriyle araştırılmasını istedi.

AGİT'ten yapılan yazılı açıklamaya göre Burkhalter, Ukrayna'nın doğusundaki askeri çatışmaların yayılmasından ve bölgedeki tansiyonun artmasından "büyük endişe duyduğunu" bildirdi.

Rusya'dan Ukrayna'ya askeri teçhizat ve personel gönderildiği yönünde raporların "tedirgin edici" olduğunu belirten Burkhalter, "Rusya'nın Ukrayna'ya askeri teçhizat ve personel gönderdiği" iddialarının tüm yönleriyle araştırılmasını istedi.

Burkhalter, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine herkesin saygı duyması ve koruması gerektiğini yineleyerek, aksine girişimlerin "AGİT ve uluslararası hukukun temel prensiplerine aykırı" olduğunu ifade etti.

Minsk'de gerçekleştirilen zirve ve diplomatik çözüm çabalarının önemini vurgulayan Burkhalter, bütün liderleri "barış ve diyalog için yükümlülüklerini yerine getirmeye" davet etti.

Burkhalter, Üçlü Temas Grubu'nun çalışmalarından övgüyle bahsederek, bütün tarafları "bu platformu etkili kullanmaya, ateşkes şartlarını yerine getirmeye ve Rusya-Ukrayna sınırının etkin şekilde kontrolüne izin vermeye" çağırdı.