Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alüminyum, Londra Metal Borsası (LME) ve Şanghay’da daralan stoklar ile 18 ayın en yükseğine yakın seviyede işlem görürken yükselişi 2. güne taşıyor.

Kutu içeceklerden uçak yapımına kadar pek çok alanda kullanılan bir metal olan alüminyum LME’de yüzde 0.8 kadar değerlendi. LME tarafından izlenen alüminyum stokları 29 Ağustos’ta iki yılın en düşük seviyesi olan 4.8 milyon tona geriledi. Dünyanın büyük sanayi metali tüketicisi Çin’de Şanghay Vadeli İşlemler Borsası tarafından takip edilen stoklar ise üst üste 9. haftada da daralarak 5 ayın en düşük seviyesine indi.

Tokyo merkezli Astmax Asset Management In. fon yöneticilerinden Tetsu Emori, “LME stoklarında gerileme halen devam ediyor ve önemli üreticilerin üretimlerindeki azalma da fiyatları destekleyecektir. Alüminyum piyasası diğer baz metallere göre farklı bir moda ilerliyor” diye konuştu.

Üç ay vadeli alüminyum kontratları LME’de ton başına 2,113 dolara ulaştı ve yüzde 0.4 yükselerek Hong Kong saati ile 12:45’te 2,104.75 dolara geldi. Metal, 29 Ağustos’ta yüzde 0.5 artarak 2,096.50 dolar seviyesi ile 20 Şubat 2013’ten bu yana en yüksek seviyeden kapanışı yaptı.

Çin'in imalat PMI’ı Ağustos ayında 51.1'e geriledi. Satın Alma Yöeticileri Endeksi (PMI) Temmuz ayında 51.7 düzeyindeydi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı Ağustos ayı için 51.2’ydi. 50'nin üzerindeki rakamlar genişlemeye işaret ediyor. Analistlere göre imalat PMI'ının düşmesi, Çin hükümetinin bu yılki yüzde 7.5'lik büyüme hedefini gerçekleştirmek için teşvikleri artırması gerektiğine işaret ediyor.

Bakır Londra’da yüzde 0.2 düşerek ton başına 6,971 dolardan işlem gördü. Aralık vadeli bakır kontratları yüzde 0.1 yükseliş ile New York’ta pund başına 3.165 dolardan alıcı buldu. Ekim vadeli bakır kontratları Şanghay’da yüzde 0.5 artarak ton başına 50,030 yuan (8,145 dolar) oldu.

LME’de nikel, çinko, kurşun ve kalay yatay seyretti. ABD borsaları, İşçi Bayramı nedeniyle bugün kapalı olacak.