Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'de imalat sanayi PMI beş ayın en yükseğine ulaşarak, Türkiye mal üretim sektörü ticaret ortamının genel anlamda iyileştiğine işaret etti.

HSBC Holdings Plc/Markit Economics'in açıkladığı Türkiye imalat sanayi PMI, Ağustos'ta 50.3 ile Nisan ayından bu yana en yükseğe ulaştı. Endeks Temmuz ayında 48.5 seviyesindeydi.

Raporda "PMI ticaret koşullarında sadece marjinal bir gelişmeye işaret etti ve uzun vadeli ortalaması olan 51,0 değerinin altında kaldı" ifadelerine yer verilirken, fabrika çıkışlarında marjinal artış meydana geldiği ve yeni siparişlerin ihracatta ortaya çıkan yükseliş ile desteklendiği vurgulandı.

HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Melis Metiner, "Ağustos ayı satın alma yöneticileri endeksi imalat sanayindeki zayıf seyrin bir nebze düzeldiğini gösterdi. İki ay boyunca düştükten sonra, toplam üretim hacmi Ağustos ayında tekrar artışa geçti. Alınan toplam siparişlerde değişiklik olmazken, ihracat için alınan yeni siparişlerde artış gözlemlendi.Avrupa’daki yavaş büyüme ve Irak’taki jeopolitik risklerden ötürü önümüzdeki çeyrekte dış talep koşullarında güçlü bir toparlanma beklemiyoruz. Yurtiçinde parasal koşulların destekleyici olduğunu da düşünürsek, dördüncü çeyrekte iç talepteki artış dış talepteki artıştan daha güçlü seyredecektir" yorumunu yaptı.