Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İhracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar oldu. Böylece, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatına ulaşıldı.

TİM’in açıkladığı verilere göre ilk 8 ayda ihracat yüzde 5,3 artışla 104 milyar 617 milyon dolar oldu. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükseldi.

Büyükekşi ihracat verilerini açıkladığı basın toplantısında, Irak’a ihracatta yaşanan son gelişmelere ilişkin “IŞİD’in saldırıları sonrasında Irak’a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başlamıştık. Haziran ayında ihracatımız yüzde 21 gerilerken, Temmuz’da Irak ihracatında yüzde 46’lık gerileme kaydetmiştik. Ağustos’ta bir normalleşme gözlemliyoruz, Irak’a aylık ihracat Ağustos’ta yüzde 27 azaldı. Alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor ancak mümkün olan diğer yollardan da Irak’a vazgeçilmez tedarikçi olarak mal ihracına devam ediyoruz” diye konuştu.

Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve Rusya oldu.

Almanya’ya ihracat yüzde 12 artarken, İngiltere’ye yüzde 19, ABD’ye de yüzde 30 artış oldu. Irak’a ihracat yüzde 27, Rusya’ya ise yüzde 14 azaldı.