Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:18'de güncellendi)

Batı Teksas ham petrolü (WTI), Almanya’dan Çin’e imalat sanayinin zayıfladığını gösteren verilerin petrol talebini düşüreceği spekülasyonları ile geriliyor. Brent petrolü ise Londra’da değer kaybediyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1 kadar düştü. Almanya, İtalya, İngiltere ve Çin’de Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ağustos ayında beklentilerin altında kalırken, OPEC’in petrol üretimi 1 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Oslo'da bulunan SEB AB emtia analisti Bjarne Schieldrop konuya ilişkin " Bütün gözler talep tarafında, ancak Çin gibi ülkelerde rakamlar aşağı yönlü.Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz petrol fiyatları için olumsuz, zira Rusya'ya uygulanabilecek ileri yaptırımlar Avrupa'da bir yavaşlamaya sebebiyet verebilir" yorumlarını yaptı.

Ekim vadeli WTI petrol kontratları Nymex elektronik işlemlerde 91 sent gerileyerek varil başına 95.05 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 gün ortalamasının iki katından fazla seyrediyordu. Fiyatlar geçen ay yüzde 2.3, yıl genelinde ise yüzde 3.4 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrolü kontratları Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında,1.10 dolar gerileyerek varil başına 101.69 dolar seviyesinde. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark, 29 Ağustos'ta 7.23 dolar olurken, bugün 6.62 dolar seviyesinde.

(15:18'de güncellendi)