Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:25'te güncellendi)

Dolar yen karşısında yedi ayın en yükseğine ulaştı ve ABD Hazine tahvilleri imalatın arttığını gösteren verilerin ardından geriledi. Emtia fiyatları, petrol ve altın öncülüğünde gerilerken, ABD hisseleri enerji şirketleri ile geriledi.

Dolar yen karşısında yüzde 0.7 yükselerek New York saati ile 14:02'de 105.11 yen olurken, sterlin karşısında da yüzde 0.7 güçlenerek 1.6488 dolara ulaştı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi 7 baz puan yükselerek yüzde 2.41 oldu. Standard & Pooor's 500 Endeksi ise Şubat'tan bu yana en dik aylık yükselişi kaydetmesi sonrasında bugün yüzde 0.3 geriledi. Altın yüzde 1.7 değer kaybederken, petrol fiyatları yüzde 3 geriledi.

ABD'de yatırımcılar tatil sonrası bugün imalat sanayi verilerini beklerken, ekonomistlerin beklentisi genişlemenin süreceği fakat bunun biraz daha durgun ya da yavaş bir hızda olacağı yönünde. Aynı zamanda Avrupa ve Çin'in teşvik tedbirlerini artırması gerekliliği yönündeki spekülasyonlar da dün açıklanan fabrika üretimi verilerinin daha yavaş büyüme sinyali vermesi sonrasında giderek artıyor.

ABD'de ISM imalat endeksi, beklentileri aşarak 59.0 ile son 3 yılın en yüksek düzeyine yükseldi. Institute for Supply Management (ISM) adlı grubun imalat endeksi, Temmuz'da 57.1 olmuştu. Markit Economics'in ABD imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayı son okuması, Temmuz'daki 55.8'in ardından 57.9'a yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 58.0 olmuştu.

(21:25'te güncellendi)