Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’in yarın yapacağı yeni kabine açıklamasında Hükümet Emelilik Yatırım Fonu’nda (GPIF) reform gerçekleştirecek bir bakan atayacağı spekülasyonları ile 5 yılın en düşük seviyesinin yüzde 0.6 uzağında seyrediyor.

Yen 16 önemli para biriminin çoğu karşısında, Kyodo News’ün Sağlık Bakanlığı’na Yasuhisa Shiozaki’nin atanacağı haberi ile değer kaybetti. Dolar önemli para birimleri karşısında, ABD ekonomisinin gelişme sinyaller vermesiyle Fed’in faiz oranlarını artıracağı söylentilerini desteklemesinin ardından 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Avustralya doları, ülke merkez bankasının borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyede tutmasının ardından kayıplara tutunuyor.

Credit Agricole SA döviz kuru direktörü Yuji Saito, “Medyanın Başbakan Abe’in Shiozaki’yi sağlık ve iş gücünden sorumlu bakanlığa atamayı gözden geçirdiği haberlerinin GPIF’te reformlar olacağı beklentilerini alevlendirmesi ile Japonya hisseleri yükselirken yen satışı destekleniyor. Shiozaki bir süredir GPIF’te reformlar yapılması ile ilgili öneriler sunuyordu” dedi.

Yen dolar karşısında, 16 Ocak’tan bu yana en zayıf seviyesi 104.87’yi görmesinin ardından yüzde 0.5 düşerek Londra saati ile 07:02’de 104.83 yen oldu. Yen, 2 Ocak’ta 105.44’e gerileyerek Ekim 2008’den bu yana en düşük seviyeyi kaydetmişti. Yen euro karşısında yüzde 0.4 değer kaybı ile 137.57 seviyesine indi. Dolar euro karşısında, 6 Eylül’den bu yana en güçlü seviyesi 1.3115 dolara yükselmesinin ardından büyük bir değişiklik göstermeyerek 1.3123 seviyesinde seyrediyor.