Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günü yapılacak toplantısından çıkacak olan kararlara kilitlenmiş durumda. AMB varlığa dayalı "basit, şeffaf ve gerçek" menkul kıymet satın alımı için çalışmaları hızlandırdı. Analistlere göre politikanın piyasayı canlandırması bankanın satın alacağı menkul kıymetlerin Basel’den Brüksel’e düzenleyiciler tarafından nasıl tanımlanacağına bağlı olacak.

Avrupa Merkez Bankası'nın 1.4 trilyon euroluk varlığa dayalı menkul kıymet piyasasını canlandırmak amacıyla çabaları ivme kazanıyor. AMB bu hafta yapılacak toplantısının ardından bu türden menkul kıymet alımına başlayabilir. Satın alımlar, deflasyon tehlikesi altındaki Euro Bölgesi ekonomisini canlandırmak için uygulanması beklenen parasal gevşeme politikası kapsamında yapılacak.

Başkan Mario Draghi geçtiğimiz ay AMB’nin varlığa dayalı menkul kıymetler satın alımı yapmasının krizle birlikte ortadan kaybolan piyasanın yeniden inşa edilmesine öncülük edebileceğini ifade etmişti. Ancak analistlere göre, bu politikanın başarısı, varlığa dayalı "basit, şeffaf, gerçek" menkul kıymetleri, düzenleyici kuruluşların nasıl tanımlayacağına bağlı olacak.

Kaliteli menkul kıymetleri tanımlayan ölçütler konusunda ortak uluslararası standartların yokluğu AMB'nin karşısındaki zorluklardan bir olmayı sürdürüyor. Bu nedenle AMB, satın alım programının geliştirilmesinde danışmanlık yapması için, dünyanın en büyük para yönetimi şirketi BlackRock ile anlaşma sağladı.

Avrupa içinde bu konudaki ilk çalışmalar Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Komitesi tarafından yapıldı. Uluslararası düzeyde ise Basel Bankacılık Denetim Komitesi ile Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü basit ve şeffaf menkul kıymetlerin tanımlanması için ölçütleri belirleyecek. Çalışmanın sonucu, Kasım ayında Avustralya'da toplanacak G20 Liderler Zirvesi'nde sunulacak.