Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in en büyük 500 kuruluşunun belirlendiği "Top 500 Chinese Enterprises" listesi açıklandı. Listenin ilk 10 sırasını devlete ait petrol, elektrik, inşaat ve telekom şirketleriyle bankalar paylaştı.

"China Enterprise Confederation" ve "China Enterprise Directors Association" tarafından açıklanan 2014 listesinde, ülkenin en büyük petrol şirketi "Sinopec Group" 2,95 trilyon yuanlık (yaklaşık 478,24 milyar ABD doları) toplam gelirle "Top 500"ün ilk sırasında yer aldı. Sinopec'i ülkenin bir diğer petrol şirketi "China National Petroleum Corporation" takip ederken, ülkenin en büyük elektrik kuruluşu "State Grid" ise sıralamada üçüncü oldu.

Listenin başındaki üç devlet şirketinin ardından da ilk 10'da sırasıyla yine devlet şirketleri olan "Industrial and Commercial Bank of China", "China Construction Bank", "Agricultural Bank of China", "China State Construction", "China Mobile", "Bank of China" ve "China National Offshore Oil Corporation" yer aldı.

Çin'in "Top 500" listesinin, bu kuruluşların 2013'deki gelirleri baz alınarak hazırlandığı belirtildi. Listede yer alan şirketlerin hepsinin gelirinin 20 milyar yuanın üzerinde olduğu kaydedildi. En düşük gelirli şirketin gelirinin ise 22,86 milyar yuan olduğu açıklandı.

Şirketlerin toplam gelirlerinin geçen yıla kıyasla yüzde 13,31 artarak 56,68 trilyon yuana ulaştığı ve bunun da Çin'in 2013 gayri safi milli hasılası olan 56,88 trilyon yuana yakın olduğu vurgulandı. Listedeki şirketlerin toplam karlarının geçen yıl 2,4 trilyon yuan seviyelerinde olduğu ve bu yıl geçen yıla oranla yüzde 10,6 yükseldiği ifade edildi.

Devlet şirketlerinin toplam gelirlerinin geçen yıla göre yüzde 10,6, net kazançlarının ise yüzde 5,84 yükseldiği belirtildi. Özel şirketlerin performansının ise devlet şirketlerine göre daha iyi olduğu, toplam gelirlerinin geçen yıla oranla yüzde 14,51, net kazançlarının yüzde 17,62 arttığı da bildirildi.