Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hizmet PMI’ı, imalat sanayindeki düşüşe karşılık Ağustos’ta güçlenerek Çin ekonomik büyümesinin fabrika üretimine bağımlı olmadığı sinyali veriyor.

Çin'de imalat dışı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Temmuz ayındaki 54.2'den Ağustos'ta 54.4'e yükseldi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in hazırladığı hizmetler PMI’ı ise Temmuz'daki 50’den seviyesinden Ağustos’ta 54.1'e yükselerek 17 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Endekste 50'nin üzerindeki değerler büyümeye işaret ediyor.

Çin hisseleri, hizmet PMI’ı büyümesindeki toparlanmanın imalat sanayi ve emlak sektöründeki gerilemeyi dengeleyeceği iyimserliği ile yükseliş gösteriyor. Çin’in zayıflayan gayrimenkul sektörü bağlı sanayilere olumsuz etki ederek hükümetin 2014 yılı için yüzde 7.5’lik ekonomik genişleme hedefini yakalayamayacağı endişelerini artırdı.

Hong Kong’taki HSBC Çin başekonomisti Qu Hongbin, “Ekonomi büyüme yılın ikinci yarısında emlak sektöründeki gerilemeden dolayı aşağı yönlü riskler barındırıyor. Politika yapıcıların ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazla parasal genişleme önlemi almaları gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.