Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(20:34'te güncellendi)

Küresel hisseler ve tahviller, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) beklenmedik şekilde faiz indirimine gitmesi ve varlık alımına başlayacağını duyurması ile, yükselirken, euro dolar karşısında 1 yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. 8 Avrupa ülkesindeki 2 yıllık tahvil faizleri 0'ın altında indi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 13:10'da yüzde 1.1 yükselirken, Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.3 kazanç sağladı. Euro bütün önemli para bririmleri karşısında değer kaybederken, dolar karşısında Temmuz 2013'ün ardından ilk kez 1.30'un altına indi. 10 yıllık İrlanda ve İtalya tahvil faizleri rekor düşük seviyelere indi. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri 6 baz puanlık düşüşle yüzde 2.46 oldu. Ham petrol fiyatları yüzde 1.1 geriledi.

AMB varlığa dayalı menkul kıymet alımına başlayarak sıkıtındaki bölge ekonomisindeki banka fonlamasını rahatlatacak. AMB 3 temel faiz oranını da indirirken, politika faizini yüzde 0.05'e çekti.

New York'ta bulunan Williams Capital Group LP baş hisse senedi traderı Stephen Carl "AMB piyasalar için olumlu olan faiz indirimi ve tahvil alımı adımlarını attı. Bu kararlar likiditeyi artırarak insanların sermayeyi çalıştırmasını sağlayacaktır" dedi.

Japonya merkez bankası (BOJ) rekor seviyedeki teşvik oranını değiştirmezken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İngiltere merkez bankası (BOE) bugün para politikası kararlarını açıklayacaklar. İsveç’te Riksbank, faiz oranını yüzde 0.25 seviyesinde tuttu.  Samsung’un iki yeni Galaxy Note telefonu piyasaya sunması, Apple’ın güvenlik endişeleri ile birlikte Ocak ayından bu yana en dik düşüşü kaydetmesine neden oldu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, NATO Zirvesi’nde liderlerin toplanması ve yeni yaptırımların uygulanacağı tehdidi ile Ukrayna’da ateşkes sağlanmasına yönelik koşullar sundu.

(20:34'te güncellendi)