Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Yılın ilk yarısında piyasadaki çalkantılar ve siyasi belirsizlik Türkiye’deki ticari hayatı olumsuz etkiledi. Bu dönemde birçok şirket ödemelerini gerçekleştiremedi.

Alacak sigortası şirketi Coface Türkiye’nin Genel Müdürü Belkıs Alpergun da Türkiye'de yılın ilk yarısında tahsil edilemeyen alacakların hasar-pirim oranı bazında iki katına yakın arttığını belirtti.

Özellikle iç pazarda 2013'ün son çeyreğinden bu yana ciddi bir tahsil edilememe sorunu yaşandığını aktaran Alpergun, "Yurtiçi ticari faaliyetlerin azalması tahsil edilemeyen alacakları doğrudan etkiliyor. Eskiden yurtdışında tahsil edilemeyen alacaklar ön plandaydı. Artık yurt içi daha sorunlu" dedi. Bu çerçevede Türkiye için belirledikleri A4 notunu yılın başında negatif izlemeye aldıklarını hatırlatan Alpergun, son aylarda risklerin azaldığını ancak hala sürdüğünü vurguladı.

Alpergun’un ticaretin içinden aktardığı bilgiler, bankaların son dönemde artan sorunlu kredilerine dikkat çekti.

Türkiye Bankalar Birliği’nin genel sekreteri Erdem Keskin, yaptığı ilk yarı değerlendirmesinde sektörün sorunlu kredilerinde çok ufak bir artış yaşandığını aktarmıştı. Keskin, bankacılık sektörünün sorunlu kredilerinin varlık yönetim şirketlerine satışını hatırlatarak, “Bugüne kadar stok olarak toplam 33 milyar liralık sorunlu kredi var, bugüne kadar birikmiş. 17 milyar lira da satılmış sorunlu kredi var, dolayısıyla 50 milyar liralık bir sorunlu kredi üretmiş sektör” bilgisini paylaşmıştı.

Sorunlu kredi rasyosu yüzde 2.8’e yükseldi

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ise Türkiye’de sorunlu kredilerin, toplam kredilerin yüzde 2.8'i civarında olduğunu belirten Aydın, kamu bankaları olarak sorunlu kredi satışı yapmadıklarına dikkat çekti ve "Diğer bankalar sorunlu kredi satışı yapıyor. Buradaki rasyolar, ondan arındırılmış rasyolar" diye konuştu.

Öte yandan Nisan-Haziran 2014 döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe alınan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 oranında artarak 646 milyon TL oldu. Söz konusu kredilerin yaklaşık yüzde 2'ini taşıt, yüzde 7'sini konut, yüzde 37'sini ihtiyaç kredileri ve yüzde 54'ünü diğer krediler oluşturdu.