Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD’de perakende satışların yükseldiğini göstermesi beklenen verinin Fed’in faiz oranlarını artıracağı iddialarını destekleyeceği spekülasyonları ile 10 ayın en büyük haftalık kazancını kaydetmeye ilerliyor.

Dolar, Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez 2015 yılı ortasında faiz oranını yükselteceği spekülasyonları ile bu hafta en fazla Avustralya dolar karşısında olmak üzere önemli para birimleri karşısında güçlendi. Sterlin, gelecek hafta gerçekleştirilecek referandum öncesinde İskoçya bağımsızlığını destekleyenlerin azaldığını gösteren anket ile 1 haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. Yen, Japonya Merkez Bankası (BOJ) guvernörü Haruhko Kuroda’nın bugün yapacağı konuşma öncesinde bu yılın en uzun süreli haftalık kaybına hazırlanıyor.

Barclays Plc. Asya Pasifik Döviz stratejileri müdürü Mitul Kotecha, “ABD’de faiz oranları ile ilgili beklentilerde oldukça büyük değişimler oldu.  AMB ve BOJ’un parasal genişlemeye gitme ihtimali yüksek ve para politikalarındaki zıtlık doların güçlenmesini sağlayan en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Doların  önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.1 artarak Tokyo saati ile 13:23’te 1,050.83 puana geldi ve bu hafta yüzde 1.2’lik yükselişe ilerleyerek 1 Kasım’da sona eren dönemden bu yana en büyük kazancı kaydetmeye hazırlanıyor. Endeks, erken saatlerde 1,050.95 puan ile Temmuz 2013’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

ABD doları Avustralya doları karşısında, yüzde 0.4 değerlenerek 90.66 ABD senti oldu ve yükselişi 5. güne taşıyarak bu hafta yüzde 3.4 ile Ağustos 2013’ten bu yana en büyük kazanca ilerliyor. Dolar erken saatlerde 90.60 ile 24 Mart’tan bu yana en güçlü seviyeye ulaştı. Dolar euro karşısında dün 1.2925 dolardan 1.2920 dolara geldi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ABD’de perakende satışların bir önceki aya göre Ağustos ayında yüzde 0.6 yükseleceği yönünde ilerliyor. Beklentiler gerçekleşirse Mart ayında bu yana en büyük yükseliş kaydedilmiş olacak.