Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İkinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonu büyüme hedefini yüzde 4 olduğunu ve ilk yarıda büyümenin yüzde 3.3 olarak gerçekleştiğini hatırlatırken, "Yıl sonunda yüzde 4 ve üzerini göremeyebiliriz" dedi.

Zeybekci  "Türkiye'nin büyüme beklentileri yılın ikinci yarısında yukarı revize edilecektir" derken, büyümenin iç talep değil ihracat kaynaklı gerçekleştiğini ve iç talebin biraz daha rahat bırakılması gerektiğini ifade etti.

Özel tüketimin payının olması gerekenin çok altında olduğunu söyleyen Zeybekci, "İç talebin büyümeye katkısı ikinci çeyrekte negatif oldu. Hem iç talep hem de ihracat kaynaklı bir büyüme sağlanmalı" dedi.

Zeybekci Avrupa Birliği'nde güçlü olmasa da bir kıpırdanma olduğunu ve bunun ihracata olumlu yansıdığını da söylerken, hizmet ihracatının yüzde 10 arttığını, bunda müteahhitliğin önemli payı olduğunu söyledi.

Zeybekci ayrıca cari açığın beklentilerin üzerinde daraldığına dikkat çekerken, "Yıl sonu cari açık beklentimiz 45 milyar dolar, sayrısafi yurtiçi hasılanın cari açığa oranı beklentimiz ise yüzde 5.5" dedi.