Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB), Kremlin’e yönelik yeni yaptırım uygulamaları çerçevesinde Rusya’nın devlete ait en büyük petrol şirketlerinin Avrupa sermaye piyasasından gelir elde etmesini engelleyecek önlem kararları aldı.

Rusya Başkanı Vladimir Putin’in başekonomi danışmanı Andrei Belousov, Rusya’nın şimdiden AB’ye karşı önlemler aldığını ve Avrupa gıda, otomobil ve tekstil üreticilerini de dahil ederek geniş kapsamlı bir karşılık verileceğini söyledi.

Avrupa petrol şirketlerinin Rusya’daki projelerine de sekte vuracak yeni AB yaptırımları, NATO tarafından Rus birliklerinin Ukrayna’ya girdiğinin açığa çıkarılmasını takiben karara bağlandı. Ancak Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Petro Poroşenko liderliğindeki Ukrayna hükümeti arasındaki ateşkes, bazı AB ülkelerinde daha sert yaptırım uygulamalarının ertelenmesi yönünde endişe yarattı. Bazı AB ülkeleri ateşkesin başarılı olabileceği ihtimali ile geri çekilirken yaptırımlar bu hafta başlamak üzere yürürlüğe konuldu.

Türkiye Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer konu ile ilgili olarak, “Rusya ithalatı telafi edici vergi önlemleri aldı ve Rus pazarına girişte sıkıntılar bulunuyor. Rusya’ya ihracat yapılabilmesi için ülkeye yatırım yapılması şartı koşuluyor ve zaten büyük küresel şirketler Rusya’da faaliyet gösteriyor. Türkiye’den de 15-16 yatırımcı Rusya’da. Yaptırımların Türkiye otomotiv piyasasına kısa vadede çok büyük bir etki edeceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

Türkiye Giyim Sanayicilere Derneği Başkanı Cem Negrin, “Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim Türkiye tekstil sektörünü çok olumsuz etkiledi. Satışlarımız olağanüstü düştü. İthalat yasağı yürürlüğü girerse kazançlarımızı belki yeniden normal seviyelere yükseltebiliriz. İthalat yasağı Türkiye’yi olumlu etkileyebilir. Ancak kış geliyor ve havalar soğuyacak. Bu yüzden gerilimlerin uzun vadede etkili olmayacağı kanaatindeyim” yorumunda bulundu.