Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:32'de güncellendi)

Avrupa hisseleri, ABD'den gelen perekande satış ve Tüketici Güveni verilerinin faiz artışı konusundaki endişeleri artırmasının ardından, dalgalı bir seyir izledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi günü yatay bir seyirle 344.27 puandan tamamladı. Gösterge endeks, yatırımcının merkez bankasının ek teşviğini değerlendirdiği ve İskoçya bağımsızlık referandumunun belirsizliği artırdığı bu haftada yüzde 1 gerileyerek, 8 Ağustos'tan bu yana ilk haftalık kaybını yaşadı.

Avrupa şirketleri için kar tahminlerini yükselten analistlerin sayısı, Nisan 2012'den bu yana ilk kez tahminlerini düşürenlerin sayısını aştı.  Bu durum, son üç yılın ikisinde şirket karlarının düşüş göstemesinin ardından bir iyimserlik işareti olarak algılanıyor. Citigroup Inc. tarafından haftalık bazda düzenlenen revizyon endeksi 5 Eylül'de, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) beklenmedik bir şekilde faizleri düşürmesi ve varlık alımına ilişkin bir plan duyurusunda bulunmasının ardından pozitife döndü.

Londra'da Legal & General Investment Management küresel hisse senedi stratejisti Lars Kreckel, "Analistlerin düşük euroyu tahmin modellerine eklemeleri ile birlikte, nihayet revizyonların iyileştirildiğinin görülmesi iyi," dedi ve "AMB'nin daha fazla proaktif olması ile birlikte, herşeypozitif bir hikaye için bir araya geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Stoxx 50 Endeksi Haziran ayı itibariyle son iki yılda yüzde 60'lık bir ralli yaptı ve değerleme Temmuz ayında rekor seviyeye yükseldi. Endeksteki yükselişler, şirket karlarının geçen yıl yüzde 8 düşmesi, 2012'de yüzde 1 artması ve 2011'de yüzde 11 gerilemesi ile birlikte, karları aştı.

(19:32'de güncellendi)