Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar, Ağustos ayında son dörtayın en hızlı artışını gösterdi ve bir önceki ayların verileri ise yukarı yönlü revize edildi. Rakamlar ABD ekonomisinin bu çeyrekte büyümesi ihtimallerini iyice artırdı.

Satışlar Ağustos'ta yüze 0.6 artarken, Bloomberg anketine katılan 82 ekonomistin tahmin medyanı da bu seviyede artış olacağı yönündeydi. Temmuz ayı perakende satış rakamları ise yüzde 0.3 artışa revize edildi. 13 temel kategorinin 11'i artış gösterirken, otomobil satıcıları ve inşaat malzemesi mağazaları en çok artış gösterenler oldu.

İstihdamın artması, hisse piyasalarındaki yükseliş ve daha ucuz akaryakıt fiyatları ABD'de halkı harcama yapmaya yöneltirken, büyümeye itici bir güç sağlıyor. Daha hızlı maaş artışları da ekonominin yüzde 70'ni oluşturan tüketici harcamalarını artırıyor.

TD Securities USA LLC araştırma ve strateji şefi Millan Mulraine, "Satış ivmesi oldukça pozitif. Güven ve istihdamdaki yükseliş tüketici harcamalarında daha fazla artış olacağını ortaya koyuyor" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.1 ile yüzde 1.2 aralığında değişiklik gösterdi. Temmuz ayı satış verisi daha önce değişiklik olmadığı şeklinde açıklanmıştı. Haziran ayı verisi ise yüzde 0.2 artıştan yüzde 0.4 artışa revize edildi.