Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın yeni yaptırımlarına ancak Rus tüketicilerin yararına olması durumunda karşılık vereceklerini söyledi.

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi 14. Zirvesi'nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararlarını değerlendirdi.

Putin, Rusya'nın Batı'ya cevap verip vermeyeceği yönündeki bir soruya, "Eğer hükümet bunun ekonomimiz için yararlı olacağı sonucuna varırsa bunu yaparız ama sadece cevap vermiş olmak için bazı hasarları göze alma ihtimali doğarsa bunu yapmayız" cevabını verdi.

Ukrayna'da ateşkes ilan edilmesinin ardından barış sürecinin işlemeye başladığı bir anda Batı'nın yaptırım kararı almasını "garip" olarak nitelendiren Putin, "Yaptırımların neyle alakası olduğunu anlayamıyorum. Belki de sürecin barışçıl senaryoda ilerlemesi birilerini memnun etmedi. Batılı ortaklarımız Ukrayna'da olayı antianayasal darbeye kadar götürdü, ardından operasyonları destekledi. Şimdi durumun tam barışçıl bir noktaya gittiği anda barış sürecinin aleyhinde yeni adımlar atılıyor" diye konuştu.

Putin, "Bu durumda Ukrayna kimsenin umrunda değil. Onu uluslararası ilişkileri yönlendirmek için bir araç olarak, birkaç ülkenin elinde rehine gibi gibi kullanıyorlar" ifadesini kullandı. Putin ayrıca, yaptırım listesinin genişlemesinin Rusya'ya zarar vermeyeceğini savundu.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların Ukrayna'daki barış sürecini baltaladığını savunmuştu. Lavrov yaptırımlara karşı Rusya'nın da cevabının sakin ancak eşit düzeyde olacağını söylemişti.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ise daha önce yaptığı açıklamada, yaptırımlara cevap olarak Rus hava sahasının AB ve ABD'li havayolu şirketlerine kapatabileceklerini dile getirmişti.

AB, Ukrayna krizi bağlamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen 24 kişi ile 15 şirkete yönelik birlik ülkelerine seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar uygulama kararı almıştı.