Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in sanayi üretimi, küresel finansal kriz ve sabit varlık yatırımlarındaki büyümenin beklentilerin altında kalmasından bu yana en zayıf şekilde yükselerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin yavaşladığına işaret etti.

Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun Pekin’de yaptığı açıklamaya göre fabrika üretimi bir yıl önceye göre Ağustos ayında yüzde 6.9 yükseldi. Temmuz ayında yüzde 9 artış görülmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 8.8 yükseliş sağlanacağı yönündeydi.

Çin’de perakende satışlar yüzde 11.9 artarken, sabit varlık yatırımları Ocak-Ağustos döneminde yüzde 16.5 yükseldi.

Açıklanan veriler Çin emlak sektöründeki daralmanın, geçtiğimiz ay konut satışlarındaki düşüş ve elektrik üretiminin 2009’dan bu yana ilk kez gerilemesiyle birlikte ekonomi üzerindeki etkisinin derinleştiği sinyalleri veriyor. 2014 yılı için genişleme hedefine ulaşma riskleri artarken yaşanan yavaşlama Başbakan Li Keqiang’ın ekonomiyi desteklemek için parasal genişleme çözümünü test edecek.

Australia & New Zeland Banking Group Ltd. Çin başekonomisti Liu Li-Gang, “Li, yüzde 7.5’luk hedefinde ciddi ise endişelenmeli. Kredibilitesinin zara görmemesi adına ülkenin en büyük bankaları için sermaye yeterlilik oranını düşürmek gibi ekonomiyi canlandırıcı politikaları daha fazla kullanmalı” dedi.

Bloomberg News anketine katılan 51 ekonomistin sanayi üretimi büyüme tahminleri yüzde 8.5 ile 10 arasında değişiyordu. Analistler perakende satışların yüzde 12.1 artış göstereceği yönünde tahmin bulunuyorlardı. Sabit varlık yatırımları için ise yükseliş beklentisi yüzde 16.9 idi.