Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, İran'ın nükleer müzakere heyeti ve uzmanlarının, 16 Eylül'de New York'a gideceğini söyledi.

İran devlet televizyonu'nun haberine göre, İran'ın nükleer müzakere heyetinin üst düzey üyelerinden Irakçi, İran'ın Almanya, İngiltere ve Fransa ile geçen hafta Viyana'da yaptığı görüşmelerin yapıcı geçtiğini belirtti.

İranlı yetkili, İran ile 5+1 grubu arasında temel konulardaki anlaşmazlıkların henüz çözülmediğine dikkati çekerek, Viyana'da 3 Avrupa ülkesiyle yapılan müzakerelerin New York müzakereleri için hazırlık niteliğinde olduğunu kaydetti.

Heyetin diğer üyesi Mecid Taht Revançi de İran ile 5+1 grubu arasındaki anlaşmazlıkların ciddiyetine rağmen karşı tarafın iyi niyetli olması halinde, tarafların 25 Ekim'e kadar anlaşmaya varabileceğini ifade etti.

İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın (5+1) temsilcileri arasında geçen yıl gerçekleşen görüşmelerde uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlaması öngörülmüştü. Tarafların, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de vardığı geçici anlaşmayla yaptırımlar hafifletilmiş ve kapsamlı anlaşmanın 20 Temmuz'a kadar yapılması öngörülmüştü. Ancak defalarca bir araya gelen taraflar, geçici anlaşmanın 24 Kasım'a uzatılmasını kararlaştırmıştı.

İran'la 5+1 ülkeleri arasındaki görüşmelerin eylülde düzenlenecek BM Genel Kurulu öncesinde ve sırasında devam etmesi bekleniyor.