Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İskoçya’nın bu hafta düzenlenecek olan bağımsızlık referandumu, Avrupa’da aynı yönde mücadele eden birçok başka bölgeyi de gündeme getirdi.

İspanya’nın Bask ve Katalan bölgelerinden Kuzey İtalya’da Veneto’ya kadar birçok bölge, 18 eylül’deki referandumun bağımsızlıkla sonuçlanmasını dört gözle bekliyor. Ancak göre uluslararası yatırımcılar aynı heyecanı paylaşmıyor.

Şimdilik 10 yıllık İtalyan ve İspanyol devlet tahvillerinde son zamanda görülen yükseliş, yatırımcıların İskoçların “evet “oyu vermesinden kaygı duyduklarını ortaya koyuyor. Yatırımcılara göre, İskoçya’nın bağımsızlığını kazanması, İtalya ve İspanya’nın eninde sonunda bölünmesi olasılığını artırırken borçlarını ödeme gücünü düşürüyor. Buna karşılık İngiliz hazinesi yatırımcıları sakinleştirmek için, İskoçya birlikten ayrılsa da ayrılamasa da bütün devlet borçlarının garanti altında olduğunu duyurdu.

İskoçya, ingiltere ve galler ile 307 yıldır siyasi bir birliktelik içinde bulunuyor. İskoçya gibi, bağımsızlık peşinde olan, İspanya’nın Özerk Bask ülkesi, Katalonya bölgesi, İtalya’nın Veneto ve Güney Tirol bölgeleri, Madrid ve Roma’daki merkezi hükümetlerin kendi zenginliklerini sömürdüğünü savunuyor.

Katalonya, Kasım ayında benzer bir referanduma hazırlanıyor. 150 bin Bask 8 Haziran’da “karar verme hakkı” adında düzenledikelri eylemde bir 123 kilometrelik bir insan zinciri oluşturmuştu.

Son 12 ayda Veneto’da ve ünlü Venedik şehrini içeren Veneto bölgesinde internet üzerinden yapılan anketler, bölge vatandaşlarının çoğunluğun bağımsızlıktan yana olduğunu gösteriyor.