Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Altın New York'ta, fiyatların sekiz ayın en düşük seviyesine gerilemesinin daha fazla alım getireceği spekülasyonuna bağlı olarak, son altı günde ilk defa değer kazandı.

Altın geçen hafta, dolardaki güçlenme ve ABD'de perakende satışların Ağustos ayında son dört ayın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından yüzde 2.8 geriledi. Altının 14 günlük RSI göstergesi geçen hafta 30 seviyesinin altına düştü. Bu durum, teknik analize göre değerlendirmelerde bulunan bazı traderlar için, fiyatların yükselmeye başlayabileceğinin bir işareti olarak algılanıyor.

Altın, Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin Haziran sonundan bu yana yüzde 4.8 yükselmesi ve bugün 14 ayın zirvesine çıkması ile birlikte, bu yıl ilk kez çeyrek dönemlik kayba yöneldi. Metal, ABD ekonomisinin iyileşmekte olduğuna ilişkin işaretlerin, yarın iki gün sürecek toplantısına başlayacak Fed'in faiz artırımına doğru ilerlediği yolundaki beklentileri güçlendirmesinin ardından değer kaybetti.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Düşük seviyelerden kısa pozisyon kapama ve tepki alımları geliyor," dedi ve "ABD ekonomisi güçlendikçe ve bunun sonucu doların güç kazanması ve faizlerin artacağı beklentisinin güçlenmesi ile birlikte, halen altın tutmaya daha az ihtiyaç var" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 07:35'te ons başına 1,236 dolara çıktı. Metal bugün erken saatlerde 1,226.30 dolara kadar inerek 9 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın Londra'da yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 1,235.78 dolara ulaştı.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 18 altındaydı.

Para Yöneticileri

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, para yöneticileri, altın için yükseliş beklentileri ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını, dördüncü haftada da düşürerek, Haziran'dan bu yana en düşük seviye olan 71,376 adede indirdi.

Altın, güvenli liman alımlarının artması sonucu 10 Temmuz'da dört ayın en yüksek seviyesini görmesinden bu yana yüzde 8.2 geriledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna birlikleri ile Donetsk Havaalanı'nın da içinde bulunduğu bazı bölgelerde çatışmaya devam etmesinin ardından,  bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov iler bir araya gelecek. Bu çatışmalar, ateşkesin yürürlüğe girdiği 5 Eylül'den bu yana hergün gerçekleşiyor.

Aralık vadeli gümüş yüzde 0.3 yükselerek ons başına 18.655 dolara çıktı. Kontrat 12 eylül'de 18.455 dolara kadar inerek 28 Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Ekim vadeli platin, 12 Eylül'de ons başına 1,356.30 dolar ile bu yılın en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,372.90 dolara ulaştı.

Aralık vadeli palladyum yüzde 1.3 yükselerek ons başına 847.10 dolara ulaştı. Kontrat, dünyanın en büyük üreticisi Rusya'da arza yönelik endişelerde dolayı bu ayın başında ons başına 913 dolar ile 13 yılın zirvesine çıktı. Fiyatlar, bu zirvenin ardından, 12 Eylül'de, 822 dolar ile 11 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

(15:10'da güncellendi)