Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Emtia fiyatları, dünyanın en büyük enerji ve metal tüketicisi Çin'de talep büyümesinin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretler ve ABD'de borçlanma maliyetlerinin gelecek sene artırılabileceği spekülasyonu ile birlikte, beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

22 emtiayı içeren Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 120.8102 seviyesine kadar inerek Temmuz 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, Londra saati ile 12:21'de 120.9786 seviyesine geldi. Endeks 2014 yılında yüzde 3.8 düştü ve kaybını dördüncü yıla genişletmeye hazırlanıyor. Brent türü ham petrol iki yılı aşkın sürenin en düşük kapanışına doğru ilerlerken, mısır ve soya fasulyesi 2010 yılının en düşük seviyeleri yakınlarında işlem görüyor.

Royal Bank of Scotland Group Plc'nin tahminine göre, Çin ekonomisi bu yıl yüzde 7.2 büyüyecek. Banka'nın önceki tahmini yüzde 7.6 büyümesi yönündeydi. Çin'de sanayi üretimi, haftasonu açıklanan veriye göre, Ağustos ayında, küresel finansal krizden bu yana en yavaş artışını gerçekleştirdi. Fed, bu yılın sonunda bitecek olan aylık varlık alımlarının ardından faiz artırımının zamanlamasını görüşeceği iki gün sürecek toplantısına yarın başlayacak. Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta, faizlerin artırılacağı spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 1.2 yükseldi.

UBS AG'nin Singapur'daki varlık yönetimi biriminde emtia araştırma müdürü Dominic Schnider, "Çin şu anda zorluk," dedi ve "Dolar güçlü tarafta olacak ve bu durum emtia için yük oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi bugün dolacak olan Ekim vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.9 düşüşle 96.21 dolara kadar inerek Temmuz 2012'den bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, 96.81 dolar seviyesine geldi.

Viyana'da danışmanlık şirketi JBC Energy GmbH analistlerinden David Wech, "Dikkatlerimizi Çin'in petrol talebi büyümesindeki düşüşte tutacak ekonomik gelişmeler bazında bazı konular var," dedi.

Aralık vadeli mısır kontratları, Chicago Board of Trade piyasasında yüzde 0.8 düşerek kile başına 3.3575 dolara inerek 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından 3.3675 dolara geldi. Kasım vadeli soya fasulyesi yüzde 1.1 düşüşle 9.7425 dolara kadar indikten sonra 9.8175 dolara toparlandı.

(15:30'da güncellendi)