Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sermaye oranlarını güçlendirmeleri yönünde baskı altında olan Avrupa bankaları, net kredi kayıplarının nasıl hesaplanacağıyla ilgili yeni muhasebe kuralları ile hissedarlarını kat dağıtımını ertelemek zorunda kalabilir.

Standard & Poor’s’un geçtiğimiz hafta yayınladığı araştırmasına göre 2018’de yürürlüğe girecek olan yeni muhasebe standartları, Avrupa merkez bankalarının sermaye seviyelerini ortalama olarak 2.7 yüzde puan düşürebilir. S&P’nin araştırması, bankların gelecek yıl net kredi kayıp rezervlerinde yüzde 50 oranında yükseliş olacağı tahminlerinden yola çıkıyor.

Yeni kurallar, şirketlerin erken dönemde sorun sinyallerini fark ettiklerinde kredilerdeki kayıpları onaylamalarını talep ediyor. Batık kredilerin eksik beyan edilip edilmediğini görmek üzere Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından banka defterleri denetimleri sona ererken bazı şirketlerin net kredi kayıp rezervlerinin artması bekleniyor.

2008’de yaşanan finansal kriz ile ilgili olarak bankalar net kredi kayıplarını fark etmede çok yavaş oldukları yönünde eleştirilmiş ve Avrupa ve ABD’de standart düzenleyicileri krizin ardından muhasebe kurallarının değiştirilmesi yönünde görüş bildirmişlerdi.

S&P aratırmacılarından Jonathan Nus, ABD’nin net kredi kayıpları muhasebe kuralları değişimini gelecek yılın başında tamamlayacağı tahmininde bulunuyor. ABD’nin önerdiği kurallar AB’ye göre daha sert olarak nitelendirilirken, S&P yeni kuralların ABD bankalarının sermaye oranları üzerindeki etkisi Avrupa bankalarınınkine göre daha küçük olacağını belirtiyor.