Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in daha önce görülmemiş teşvik hamlesinin 3. bölümünü de sonlandırmaya yaklaşması ile tahvil piyasasında netleşen bir durum var. Bu durumun ABD ekonomisinin Hazine tahvili talebini azaltacak kadar büyümeyeceği olduğu belirtiliyor.

2008'den bu yana yapılan 3 trilyon doları aşan tahvil alımı, ABD ekonomisinin 70 yıldır görülen en kötü resesyondan toparlanmasını sağlamıştı. Ancak tahvil piyasasındaki uzun dönemli enflasyon, büyüme ve borçlanma maliyetleri göstergelerinin hepsi, merkez bankasının ilk iki genişleme hamlesinin sonundaki düzeylerinden daha düşük durumda.

Yatırımcıların gerileyen ekonomi görünümü, Fed faiz artışına doğru ilerlerken, 12.2 trilyon dolarlık tahvil piyasasından kaçışı önleyebilir ve devlet, şirketler ve tüketici için uzun dönemli borçlanma maliyetlerini kontrol edebilir. 10 yıllık gösterge tahvillerine olan talebin faizleri yaklaşık yarım yüzde puanı aşağı çekerek yüzde 2.61 yapması, yatırımcının en az bir yıl daha yüzde 3'lerin görülmesini beklemediklerini ima ediyor.