Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alüminyum, emtia fiyatlarındaki son düşüşlerin aşırı olduğu söylentileri ile 6 günden bu yana ilk kez yükselirken çoğu sanayi metali artış gösterdi.

Alüminyum Londra’da yüzde 0.9 kadar yükselirken, nikel yüzde 1 kadar değer kazandı. Sanayi metalleri, dün Çin ve ABD’de sanayi üretiminin dün beklentilerin üzerinde gerilediğini gösteren verilerin ardından baskı altına girdi. Fed’in faiz oranlarını gözden geçireceği iki gün sürecek para politikası toplantısı bugün başlıyor.

Korea Exchange Bank Futures Co. sanayi metalleri traderlarından Chae Un Soo, “Sanyi metallerinin çoğu şu an için teknik destek buldu. Geçtiğimiz günlerde fiyatlar aşırı gerilemişti” şeklinde konuştu.

Üç ay vadeli alüminyum vadelileri Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.7 yükselerek Hong Kong saati ile 11:22’de ton başına 2,005 dolardan alıcı buldu. Nikel yüzde 1 artış ile ton başına 18,231 dolara geldi. İki sanayi metali de dün yüzde 1.9 aşağıda kapanış yapmıştı.

Bakır Londra’da yüzde 0.3 yükseliş ile ton başına 6,838.25 dolar olurken, Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.3 artarak pound başına 3.0395 dolardan işlem gördü. Kasım vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.5 artarak ton başına 48,640 yuandan (7,911 dolar) alıcı buldu

Fed yetkilileri, faiz oranlarının artırılacağı tarih ile ilgili spekülasyonlar yapılırken bugün toplanıyor. Faiz oranlarının yükselmesi doları güçlendirerek dolar ile fiyatlanan emtiayı farklı para birimleri kullanan tüketiciler için daha pahalı hale getirecek. ABD sanayi üretimi Ağustos ayında beklenmedik şekilde gerileyerek 7 aydan bu yana ilk düşüşü kaydetti.

LME’de çinko ve kurşun yükselirken, kalay işlem görmedi.