Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin’in doğrudan yabancı yatırımlarının gerilemesinin ardından ve yatırımcıların bugün başlayacak olan Fed para politikası toplantısını beklemeleri ile düşüşü 9. güne taşıyor.

Sinopec olarak bilenen China Petroleum & Chemical Corp., Çin hislerinin çoğunun ülkede doğrudan yabancı yatırımların düşmesi ile gerilerken 11 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Innolux Corp., Tayvan elektronik şirketlerindeki kayıplara öncülük etti. Hyundai Mipo Dockyard Co. ve Samsung Electronics Co. Seul’da prim yaparak Güney Kore’de Kospi Endeksi’nin 3 haftaya yakın bir sürenin en dik yükselişini göstermesini sağladı. Von yüzde 0.3 güçlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.1 gerileyerek Hong Kong saati ile 13:38’te 1,054.55 puan oldu. Çin Ticaret Baknalığı’nın bugün Pekin’de yaptığı açıklamaya göre Çin’in doğrudan yabancı yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 14 düşüş ile Ağustos ayında 7.2 milyar dolara gerileyerek 4 yılın en zayıf seviyesinde indi. ABD’de sanayi üretiminin beklenmedik şekilde gerilemesi ile Fed’in faiz oranlarını artıracağı tarihin ileriye atabileceği spekülasyonları artarken Fed iki gün sürecek para politikası toplantısına bugün başlıyor.

PT Sinarmas Asset Mangement fon yöneticilerinden Jeffrosenberg Tan, “Çin’in doğrudan yabancı yatırımlarındaki düşüş ekonomik görünüm ile ilgili endişeleri artırdı. Yatırımcılar Fed toplantısını yakında takip edecekler” dedi.

Gelişen piyasalar endeksi, dün itibarıyla düşüşü 8. güne taşıyarak Kasım 2013’ten bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetti. Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 5.2 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.1 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 3.9 artış gösterirken, 14.9 kat değerleme kaydedildi.