Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşma sonrasında Bloomberg HT Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı.

Büyüme rakamlarına yönelik bir soruya, piyasada büyüme beklentilerinin yüzde 3.5 olduğu ve bu yıl yüzde 3 ile yüzde 4 aralığında bir büyüme gerçekleşmesinin muhtemel olduğu şeklinde cevap veren Babacan, "Daha yüksek ihracat yapabilseydik daha yüksek bir büyüme hızı görebilirdik" dedi.

Yatırım harcamalarında istenilen rakamlara ulaşılamadığını ve yatırımın sadece teşvikle değil rasyonel getiriyle olacağını ifade eden Babacan, yatırımı cazip hale getirmek için makroihtiyati önlemlerin artırılabileceğini söyledi. Babacan inşaatin desteklenen sektörlerden biri olduğunu da sözlerine eklerken, "Ölçüsüz rantların oluşmasından rahatsızız" ifadesini kullandı.

Cüneyt Başaran'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gerekirse kredi derecelendirme kuruluşları ile ilişkimizi keseriz" açıklaması ile ilgili sorusunu ise Babacan, "Derecelendirme kuruluşları kriz döneminde ciddi bir itibar kaybına uğradı. Türkiye'ye yönelik objektif değerlendirme yapılmalı, daha geniş ekiplerle izlenmeli" dedi. Babacan ayrıca yatırımcıların Türkiye'nin mevcut notları hak etmediği görüşünde olduklarını "100 yatırımcıdan 70-80'i bunu söyler" sözleriyle ifade etti.

- Bankacılık sektörünü değerlendirecek ana kuruluş BDDK'dır

Bankacılık sektörü ile ilgili soruya ise Babacan, "Bankacılık sektörünü değerlendirecek ana kuruluş BDDK'dır, bir adım atıp atmama kararı BDDK'ya aittir" derken, cari açıktaki iyileşmenin dış finansman ihtiyacını azalttığını, sektörle ilgili söylentilerin dikkate alınmaması gerektiğini ve dünya tarafından tescil edilmiş sağlıklı bir bankacılık sektörü olduğunu vurguladı.