Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni, Avrupa'da yükselen politik tansiyon ile Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvikleri artırma adımına rağmen üst üste dokuzuncu ayda da geriledi.

ZEW yatırımcı güven endeksi Eylül'de 6.9'a gerilerken, Ağustos'ta 8.6 seviyesindeydi. Endeks yedi yılın en yükseğine ulaştığı Aralık ayından bu yana her ay düşüş yaşadı. Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin tahmin medyanı endeksin 5'e gerileyeceği yönündeydi.

Avrupa'nın en büyüğü olan Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte daralırken, merkez bankası Bundesbank'ın başkanı Jens Weidmann yılın ikinci yarısına yönelik beklentilerin önceki beklentilerden daha zayıf olabileceğini söyledi. Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümenin duraksaması ve enflasyonun 2009'dan bu yana en yavaş hızda olması ile AMB, bu ay faiz oranlarını rekor düşük seviyelere indirmiş ve varlık alım programına başlayacağını bildirdmişti.

Union Investment GmbH şef ekonomisti David Milleker, "Güven eksik çünkü Ukrayna ve İskoçya kaynaklı politik riskler var. Yakın zamanda bir büyüme artışı bekleyemeyiz fakat temeller iyi durumda ve üçüncü çeyreğe kötü başlanmadı" dedi.

Avrupa Birliği ve ABD yetkilileri geçtiğimiz hafta Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılması konusunda karar almıştı. İskoçya 18 Eylül'de Birleşik Krallık'tan ayrılmayı oylayacak, anketler "evet" ve "hayır" diyenlerin çok yakın olduğunu gösteriyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre ayrılık kararı İskoçya2dan sermaya çıkışına sebep olabilir.