Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere’de enflasyon, süper marketlerin fiyat savaşları ve hava koşullarının gıda fiyatlarını 10 yıldan uzun bir sürenin en büyük oranında aşağı itmesi ile Ağustos ayında 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu’nun bugün Londra’da yaptığı açıklamaya göre tüketici fiyatlarında büyüme oran, Temmuz ayındaki yüzde 1.6 seviyesinden Ağustos ayında yüzde 1.5’e geriledi. Enflasyondaki bu seviye Mayıs ayı hariç 5 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Gıda ve alkol içermeyen içeçekler yıllık bazda yüzde 1.1 düşerek 2003’ten bu yana en büyük orandaki gerilemeyi gösterdi.

İngiltere merkez bankası (BOE), 4 Eylül’de faiz oranını yüzde 0.5 seviyesinde tutma kararı aldı ve açıklamadan günler sonra BOE Başkanı Mark Carney mevcut enflasyon ortamının olumlu olduğunu söyledi. Carney ayrıca borçlanma maliyetlerindeki yükselişin yakın olduğunu ve merkez bankasının yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşabilmesi için politika sıkılaştırmasına ihtiyaç olacağını ifade etti.

İngiltere’de enflasyon sekiz aydır BOE’nin hedefinin altında seyrediyor. Bloomberg News anketine katılan 32 ekonomistin tahminleri Ağustos ayı enflasyon verisini karşıladı. Çekirdek enflasyon yüzde 1.8’den yüzde 1.9 oranına yükseldi.