Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, ekonominin 5 yıldır istikrarlı bir büyüme göstermesine rağmen, enflasyondaki durağanlığın sürmesinden dolayı Fed Başkanı Janet Yellen’in faiz oranlarını 2015-2017 yılları arasında kademeli olarak artıracağı yönünde görüş bildiriyor.

Ankete katılan 61 ekonomistin yüzde 56’sı 2017 yılının sonundaki gösterge faiz oranı için politika yapıcıların tahmin medyanının daha uzun vadeli faiz oranı için olan tahmin meydanlarından düşük olacağını belirtiyor. Ekonomistlerin yüzde 41’i ise faiz oranının daha uzun vadeli faiz oranı tahmin medyanı seviyesinde olacağını ifade ediyor.

Bugün iki günlük para politikası toplantısına başlayacak olan Fed’in politika yapıcıları 2006’dan bu yana faiz oranlarındaki ilk artışı gerçekleştirmek için istihdam ve enflasyonda ne kadar ilerlemeye ihtiyaç duyulduğu değerlendirmesinde bulunacaklar. Yetkililer, ekonomik görünüm ile ilgili çeyrek dönemlik büyüme, istihdam, enflasyon ve gösterge federal fon oranları beklentilerinin ana hatlarını çizecekler.

New York’ta bulunan Brown Brothers Harriman & Co. şef yatırım stratejisti Scott Clemons, “Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC)’ta Yellen de dahil olmak üzere büyük bir çoğunluk iş gücü piyasasında ve enflasyonda durgunluk devam ettiği yönünde görüş bildiriyor. Bu yüzden düşük seviyedeki faiz oranları bir süre daha aynı seviyede tutulacaktır” yorumunda bulundu.