Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Takasbank, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) teminat tutarlarını artırdı.

Takasbank'ın internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Borsa İstanbul VİOP'ta teminatlandırma için kullanılan SPAN parametreleri, piyasa koşulları dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda güncellendi. Duyuruya göre 19 Eylül'den itibaren geçerli olacak parametrelere, işleme açılacak olan Mini BIST 30 endeks opsiyon sözleşmesi için de yeni parametre eklendi.

Yeni parametrelere göre yatırımcıların işlem yapabilmeleri için sözleşme başına halen 930 lira teminat yatırması gereken BIST 30 vadeli işlem sözleşmeleri için yeni teminat 990 lira oldu. Ayrıca Akbank, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası, İş Bankası (C), Sabancı Holding, Turkcell, Tüpraş, Vakıfbank ve Yapı Kredi paylarına dayalı vadeli işlem sözleşmeleri ile altının onsuna dayalı sözleşme teminatları da çeşitli oranlarda artırıldı.

Açıklanan yeni parametrelere göre Türk Hava Yolları pay senedine bağlı vadeli işlem sözleşmesi ile döviz kurlarına bağlı sözleşme teminatlarında ise bir değişiklik yapılmadı.

Takasbank, teminat hesaplamada SPAN sisteminin kullanılmaya başlamasının ardından genellikle her üç ayda bir SPAN parametrelerini revize ediyor ve teminat hesaplamada dayanak varlığın geçmiş ortalama fiyatını kullanılıyor. Takasbank halen geçerli olan teminatları haziran ayında hesaplayıp duyurmuştu. Mayıs ayında BIST 30 endeksinin yaklaşık 97.000 seviyelerinde olduğu, şimdiki hesaplamada kullanılan ağustos ayında ise ortalama yaklaşık 100.000 puan seviyelerinde olduğu dikkate alındığında teminat artışının fiyat değişimi kaynaklı olduğu görülüyor.

AA Muhabirinin konuyla ilgili görüşüne başvurduğu yetkililer de teminat farklarının hiç bir parametre değişmediği halde sadece fiyat kaynaklı olduğunu belirterek, üç ayda bir Takasbank tarafından revize edilen parametrelerin rutin işlem olduğunu kaydediyor.

AA