Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong’ta işlem gören Çin hisseleri, hükümet yetkililerinin ekonominin desteklenmesi amacıyla ülkenin en büyük 5 bankasına 500 milyar yuan (81.4 milyar dolar) teşvik sağlanacağını açıklaması ile 2 haftanın en büyük rallisini gerçekleştirdi.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve Agricultural Bank of China Ltd. en az yüzde 1.4 prim yaparak finans şirketlerindeki yükselişlere öncülük etti. Çin’in en büyük petrol üreticisi PetroChina Co. yüzde 3.3 değer kazandı. Henüz resmi bir duyuru yapılmamasından dolayı isminin açıklanmasını istemeyen hükümet yetkilileri, Çin merkez bankasının (PBOC), üç aylık bir periyotta ülkenin en büyük 5 bankasına 100’er milyar yuan destek sağlayacağını ifade etti.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.7 yükselerek 10,894.59 puana geldi ve Haziran 2013’ten bu yana en dik 5 günlük  düşüşünü durdurmuş oldu. Goldman Sachs Group Inc., yapılacak banka teşviklerinin kabaca bankaların sermaye yeterlilik oranlarında yarım yüzde puan düşüşe eş değer olduğu tahmininde bulundu.

VC Brokerage Ltd. direjtörü Louis Tee, “Teşvik güvene destek sağlıyor. Çin hükümeti ekonomiyi canlandırmak için adım atıyor” diye konuştu.