Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metalleri, Çin merkez bankasının (PBOC) ekonomik büyümeyi desteklemek için teşvik önlemlerini yoğunlaştıracağı haberinin ardından dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’de talebin artacağı tahminleri ile yükselişi 2. güne taşıyor.

Nikel Londra’da yüzde 1.5 kadar yükselerek 8 Eylül’den bu yana en büyük artışı kaydederken, bakır yüzde 1 kadar değer kazandı. Sina.com’un haberine göre PBOC, ekonomiyi canlandırmak amacıyla ülkenin en büyük 5 bankasını 100’er milyar yuanlık (16 milyar dolar) likidite sağlayacak. Aynı habere göre PBOC’un bankalara teşvik sürecini bugün tamamlaması bekleniyor. Hükümetin 13 Eylül’de açıkladığı verilerÇin’de sanayi üretiminin küresel finansal krizden bu yana en zayıf büyümeyi kaydettiğini ve perakende satışların beklentilerin altında kaldığını gösterdi.

Tokyo’da bulunan Astmax Asset Management fon yöneticilerinden Tetsu Emori, “Çin’in teşvik haberi piyasada güveni yukarı çekti ve Çin ekonomisinin yavaşladığı yönündeki endişeleri hafifletti. Eğer bakır önümüzdeki günlerde 7,000 doların üstünde kapanış yaparsa, daha fazla desteğin geldiğini görebiliriz” diye konuştu.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.4 yükselerek Tokto saati ile 10:32’de ton başına 6,930.50 dolardan alıcı buldu. Kontrat dün 4 haftanın en büyük artışını sağlayarak 1.2 yükseldi ve ton başına 6,901 dolardan kapanış yaptı. Fiyatlar bu sene yüzde 5.9 aşağıda seyrediyor. 6 ana metalin işlem gördüğü LMEX Endeksi dün yüzde artış ile Ağustos’tan bu yana en büyük yükselişi sağladı.

Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.7 düşüş ile pound başına 3.1445 dolar oldu. Kontrat dün yüzde 2.6 yükseliş ile 13 ayın en büyük artışını gösterdi. Kasım vadeli bakır kontratı yüzde 1.1 yükselerek Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda ton başına 49,260 yuandan (8,014 dolar) işlem gördü.

LME’de nikel ton başına 18,377 dolara kadar yükseldi. Alüminyum, çinko, kalay ve kurşun artış kaydetti.