Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşik Krallık'ta işsizlik son altı yılın en düşüğüne gerileyerek, iş gücü piyasasının güçlü görünümünü sürdürdüğüne işaret etti. Merkez bankası Bank of England Başkanı Mark Carney bunun gelirleri artıracağını söylüyor.

İşsizlik oranı Temmuz ayına kadarki üç aylık süreçte yüzde 6.4'ten yüzde 6.2'ye gerilerken, ekonomist tahminlerinden daha fazla düşüş gösterdi ve 2008'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmiş oldu.

Birleşik Krallık ekonomisi güçlenirken, toparlanmanın gelirleri artıracağı düşünülüyor. Carney borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyede tutmak için maaş artışlarını konuşmalarının merkezine koyuyor. Mevcut enflasyon oranı yüzde 1.5 ile merkez bankasının yüzde 2'lik hedefinin altında seyrediyor.

İşsizlik başvuruları 37,200 azalarak ekonomistlerin ortalama tahmini olan 30,000'i geride bıraktı. Temmuz'a kadarki çeyrek dönem istihdamın 74,000 artarak 30.6 milyon kişiye yükseldiğini gösterdi. Bu artış bir yıldan uzun bir sürenin en düşük artışı olurken, yarı zamanlı çalışanlar bu yükselişte çoğunluğu oluşturuyor.

Bugünkü veri ayrıca, yarın Birleşik Krallık'tan ayrılmayı oylayacak olan İskoçya'da işsizlik oranının yüzde 6 ile Birleşik Krallık ortalamasından düşük olduğunu ortaya koydu.