Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi’nın (FOMC) bugün Washington’da açıklayacağı para politika kararı ve yeni ekonomik tahminleri ve ardından Fed Başkanı Janet Yellen‘in yapacağı konuşma ile ilgili değerlendirilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

Faiz artışında hala “kayda değer bir süre” mi gerekiyor?

Bloomberg anketine katılan 60 ekonomistin 32’si tahvil alımlarının sona ermesi sonrasında FOMC’un gösterge faiz oranını “kayda değer bir süre” daha sıfıra yakın seviyede tutmayı sürdüreceği yönünde görüş bildirdi.

Şikago’da bulunan Sterne Agee & Leach Inc. baş ekonomisti Lindsey Piegza, “Fed’in “kayda değer bir süre” dilinin değişmesi yatırımcıları ürkütebilir. Bu dilin ortadan kaldırılması ile ilgili endişelerin en büyüğü piyasaların bu durumu şahinsel bir eğilim olarak okuması olacaktır” dedi.

Connecticut’taki UBS Investkment Bank başekonomisti Maury Haris, “Tahvil alımları en az bir ay daha sona ermeyeceğinden FOMC’un bu deyişin kullanımını hemen bırakmaya ihtiyacı bulunmuyor. Komite bugün yüksek ihtimalle aylık tahvil alımlarının 10 milyar dolar daha azaltıldığı açıklaması yapacak” yorumunda bulundu. Analistlerin çoğu Ekim’in tahvil alım programında son ay olacağı tahminde bulunurken, FOMC’un bu duyuruyu 28-29 Ekim’deki toplantısının ardından yapması bekleniyor.

New York’taki Deutsche Bank Securities ABD başekonomisti Joseph LaVorgna, “Komite “kayda değer bir süre” dilini kullanmayı bırakırsa, piyasanın reaksiyonun indirgemesi için yerine başka bir koyması gerekir ki bugünkü açıklamada ‘FOMC’un ekonomik görünümü dikkate alındığında politika yapıcıların parasal uyumlaştırmayı kaldırmak ile ilgili sabırlı olacakları’ ifadesi kullanılabilir” şeklinde konuştu.

Basın açıklaması: “Kayda değer bir süre” ifadesi kaldırılırsa Yellen konuşmasını piyasaları sakinleştirmeye adayabilir

Pierpont Securities LLC başekonomisti Stephen Stanley, Yellen’in basın toplantısını komitenin federal fonların hedef oranları ile ilgili tahminlerini tartışarak ve bu durumun faiz oranlarının yükseltilmesi sürecine nasıl ulaşacağı hakkında detay bilgi sağlayarak kullanabileceğini ifade etti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 75’i Yellen’in basın açıklamasında FOMC’un daha esnek ve verilere daha duyarlı olması gerektiği üzerinde vurgu yapacağı tahmininde bulunuyor. Ekonomistlerin 3’te biri Yellen’in iş gücü piyasasındaki durağanlığa dikkat çekeceğini dile getirdi.

İş gücü piyasasındaki durgunluk

FOMC’un Temmuz ayındaki açıklaması iş gücü kaynaklarının önemli ölçüde eksik kullanılmasına vurgu yapılmıştı. ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı ve Ağustos ayında istihdamın gerilediğini gösteren veriye dayanarak komitenin bu konu üzerinde durması bekleniyor.

New York’taki Bank of America Corp. küresel ekonomik araştırmalar yöneticilerinden Ethan Haris, “Fed kullandığı dilin değişmesi istihdam verisinin daha olumlu gelmesini gerektiriyor” diye konuştu.

Ekonomik tahminler

FOMC bir dizi ekonomik tahmin ve üyelerinin 2017 yılı için ilk öngörülerini de içeren federal fon oranları ile ilgili beklentilerini açıklayacak. Washington’daki Cornstone Macro LP ortaklarından Roberto Perli, yeni federal fon oranları tahminlerinin yatırımcıların beklentilerinden yüksek olacağı söyledi. Perli, 2017 yılı oranının FOMC’un Haziran ayındaki uzun vadeli öngörüsünü karşılayarak yüzde 3.75 olabileceğini söyledi. Bu durum faiz oranlarının yükseliş hızı hakkında piyasa ile FOMC’un tahminleri arasındaki farkın vurgusunu artırabilir. Komitenin Haziran ayındaki tahmin medyanı 2015 yılı sonunda gösterge faiz oranının yüzde 1.13 ve 2016 yılı sonunda ise yüzde 2.5 olacağı yönünde seyrediyordu.  Fed fonlarının vadeli kontratları, yatırımcıların bu tarihlerde gösterge faiz oranlarının yüzde 0.74 ve 1.78 olmasını beklediklerini gösteriyor.

Baltimora’daki T.Rowe Price Group Inc. ABD başekonomisti Laura Rosner, “Piyasanın Fed’in ne söylediğini dinlemek istememesi oldukça büyük önem taşıyor” dedi.