Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İskoçya'nın yarın yapılacak referandumda bağımsızlıktan yana oy kullanması halinde binlerce ev sahibinin yabancı bankalara borçlu olması hali hazırda çok iyi durumdaki konut piyasası için sıkıntılara yol açabilir.

İngiltere'deki siyasi parti liderleri bağımsız İskoçya'nın sterlini kullanıp kullanmayacağı konusunu tartışıyor. Sterlinden vazgeçilmesi ekonomi genelinde ve konut piyasası özelinde ciddi sonuçlar doğurabilir. İskoç ev sahiplerinin sterlin cinsinden borçlarını kendi para birimleri üzerinden ödemeleri, daha yüksek maliyet ve batma riskini ortaya çıkarabilir.

İngiltere Başbakanı David Cameron 14 Eylül'de bağımsızlığın sıkıntılı bir ayrılığa dönüşeceğini ve Birleşik Krallık'ın bağımsız İskoçya ile para birimini paylaşmayacağını ifade etmişti. Öte yandan bağımsızlığı destekleyen liderler de bu yöndeki tehditleri reddederek, iki tarafa da faydalı olacak ortak para konusunda Britanya ile anlaşılacağını belirtiyorlar.

LSL Property Service's Your Move biriminin bölge müdürü Gordon Fowlis " Bağımsız bir İskoçya, para birimi, mortgage riski, döviz kurları ve konut vergisi konularında ciddi sorunlara gebe. Birçok mortgage sahibi borç maliyetlerinin arttığını görebilir" yorumlarını yaptı.