Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bağımsızlık girişimlerinin arttığı İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da, özerk yönetimin parlamentosu, 9 Kasım'daki bağımsızlık referandumunun teşvik edilmesi yönünde karar aldı.

İspanyol hükümetinin, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıktığı ve engellediği 9 Kasım'daki referandumu yapmakta kararlı olan Katalonya Özerk Yönetimi, bugün yerel parlamentosunda bu yönde bir karar metnini onayladı.

Katalan Parlamentosu'nda yapılan oylamada yüzde 65,9'luk oranla söz konusu referandumun "demokrasinin tüm garantileri altında ve yasal yollarla yapılmasının teşvik edilmesini" öngören karar onaylandı. Oylamada muhalefetteki Halk Partisi (PPC) ve Ciutadans "hayır" oyu verirken, son dönemlerde parti içi sorunlar yaşayan Katalonya Sosyalist Partisi'nde (PSC) geçmişte olduğu gibi yine üyeleri arasında farklı oylar kullanılması dikkati çekti.

Katalan Parlamentosu'nun 19 Eylül Cuma günü, referandumun yapılmasına olanak sağlayacak yerel bir yasa kabul etmesi ve Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas'ın 9 Kasım'da referandum yapılacağını ilan etmesi öngörülüyor.