Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’de yeni konut fiyatları, yerel konut satın alımını sınırlamalarının hafifletilmesine rağmen sıkı kredi koşullarının talebi azaltması ile hükümet tarafından izlenen şehirlerin ikisi hariç tümünde geçtiğimiz ay düşüş gösterdi.

Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre konut fiyatları Pekin ve Şanghay da dahil olmak üzere Temmuz’dan Ağustos ayına 70 şehrin 68’inde Ocak 2011’den bu yana en yüksek oranda geriledi.

Konut satışları bankaların temerrüt risklerini azaltmak için kredileri sıkılaştırmasının ardından ekonominin yavaşlaması ile 2014 yılının ilk 8 ayında yüzde 11 düştü. 2010’dan bu yana konut sahipliğinde sınırlamaların bulunduğu 46 şehirden 37’sinde bu kısıtlamalar satışlardaki düşüşü sonlandırmak amacıyla 3 Eylül’de kaldırıldı veya hafifletildi.

Guotai Junan Securities Co. analistlerinden Donald Yu, “Politikanın hafifletilmesi sadece konut satın alabilecek kişilerin sayısını artırdı ancak konut kredilerini sıkı olmayı sürdürmesi ile satın alma yeterliliğine sahip kişilerin sayısı artmadı. Konut satışları düşmeyi sürdürebilir” dedi.