Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tüm dikkatlerin Fed’in yaptığı açıklamaları verilmesinin ardından ABD hissleri, Fed'in faiz artışını 'kayda değer bir süre' sonra yapacağını belirtmesi ile merkez bankası açıklamaları öncesindeki seviyesinden kapanış yaptı.

Emtia, finans, telefon hisseleri Standard & POOR’S 500 Endeksi’ndeki 10 önemli sanayi grubunun 7’sindeki kazançlara öncülük etti. FedEx Corp. ve Lennar Corp., tahminlerin üzerindeki kar açıklamalarının ardından yüzde 3’den fazla prim yaptı. Auxilium Pharmaceuticals Inc., satın alım teklifi almasının ardından tarihinin en büyük yükselişini kaydederek yüzde 45 değerlendi.

S&P 500 Endeksi, Fed açıklamaları sonrasında yüzde 0.6 kadar yükselmesinin ardından yüzde 0.1 yükselerek New York saati ile 16:00’da 2,001.57 puandan günün tamamladı. Dow Jones Industrial Average, 89 puan kadar sıçramasının ardından 24.88 puan artış ile rekor seviyeye yükselerek 17,156.85 puan oldu. ABD Merkez Bankası Fed faiz artırımının zamanı konusunda 'kayda değer süre' ifadesini kullanmaya devam etti. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin Eylül toplantısının sonunda yapılan açıklamada faiz artırımına 'kayda değer bir süre sonra' başlanacağı belirtildi.

Fed'den yapılan açıklamada "ekonominin makul bir düzeyde büyüdüğü ve enflasyonunu hedeflenenin altında olduğu" belirtildi. Açıklamada Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışı için çok büyük önem atfettiği istihdam piyasası için ise " istihdam piyasasındaki şartlar bir nebze iyileşse de atıl durumun sürdüğü" yinelendi.

ABD'de tüketici fiyat endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Nisan 2013'ten bu yana ilk defa geriledi. Bloomberg anketine katılan 83 ekonomistin beklentisi değişiklik olmayacağı yönündeydi. Daha fazla oynaklık gösteren gıda ve akaryakıt hariç çekirdek enflasyon ise değişiklik göstermeyerek son dört yılda ilk defa yükselmedi.