Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hariç Asya hisseleri, Fed’in faiz oranları tahminini yükseltmesinin ardından geriliyor. Japonya’da Topix endeksi, yenin zayıflaması ile 6 yılın en yükseğine yöneldi.

Hyundai Motor Co. yüzde 7.6 değer kaybetti. Satışlarının yüzde 47’sini Küzey Amerika’dan elde eden Japon otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 2.7 yükseldi. Arrium Ltd., sermayesini artırmasının ardından Sidney’de yüzde 27 değer kaybına uğradı. Sony Corp. net kayıp beklentisini artırması ve yıllık temettü ödeyemeyeceği açıklamasının ardından yüzde 8.1 düştü.

MSCI Japonya hariç Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.9 düşerek Hong Kong saati ile11:54’te 490.73 puana indi. Topix endeksi, yenin dolar karşısında 6 yılın en düşüğüne gerilemesinin ihracatçıların gelir görünümünü desteklemesi ile yüzde 1.1 yükseldi. Fed, 2015 yılı sonu için federal fon oranları tahminini 25 baz puan artırırken tahvil alım programının sona ermesinin ardından ‘kayda değer bir süre’ daha faiz oranlarının sıfıra yakın seviyede tutulmaya devam edileceğini belirtti.

Nomura Holdings Inc. hisse senedi piyasası stratejisti Masaaki Yamaguchi, “Yenin zayıflaması Japon hisseleri için olumlu olurken, ABD’de yükselen tahvil faizleri Asya’daki gelişen piyasalardan paranın çekileceği endişesini alevlendirebilir. Ancak ben kaotik bir satış olacağını düşünmüyorum çünkü Çin para politikası ile durumu istikrarlaştırıcı önlemler almaya çalıştı” diye konuştu.